Annonse

Harri Åkerberg – vinneren av Nordic Hairdresser of the Year 2019

Harri Åkerberg – vinneren av Nordic Hairdresser of the Year 2019
28. juni 2019 lep@freemindsmedia.com

28. juni 2019

Harri Åkerberg – vinneren av Nordic Hairdresser of the Year 2019

Tekst: Camilla Svensson og Kaj Kalin
Foto: Kai Sairanen og Claus Peckert

Harri Åkerberg fra A.K.A. Luova i Helsinki er den første vinneren av både Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year 2019 og Nordic Hairdresser of the Year 2019. Her kan du lese Harri’s ord etter seierne.

«La kreativiteten flyte fritt og skap en unik, vakker og progressiv look». Det var nøkkelordene for kategorien «Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year».

Åtte nordiske finalister gikk videre til finalen i København den 9. juni. Alle de 30 finalistene i de fire livekategoriene gjorde en fantastisk jobb når de viste fram sine resultat både foran juryen og publikum. Konkurransen var jevn, men det kunne bare være en vinner i hver kategori.

Under kveldens prisseremoni ble det klart at vinneren av Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year sponset av Aveda var Harri Åkerberg, fra A.K.A. Luova i Finland. Harri var til og med den blant alle livefinalistene som fikk høyest poengscore og ble derfor også den første vinneren av Nordic Hairdresser of the Year sponset av Cutrin.

Hair Magazine fikk en rask prat med Harri rett etter at han mottok prisene på scenen.

– Under hele min karriere har jeg deltatt i flere ulike konkurranser men å vinne en konkurranse på dette nivå er helt klart en overveldende opplevelse. Timene innen vinneren ble presentert var jeg mentalt forberedt på å ikke høre mitt navn ropes opp.

Heldigvis ble navnet hans ropt opp, hele to ganger. Selv om han har flere priser og trofeer, var dette enn pris som betydde mye for han.

– De siste årene har jeg, takket mine ganske vanskelige personlige erfaringer, klart å øke min selvtillit som må til for å matche de kravene i konkurranser og generell oppmerksomhet. Å vinne to hovedpriser i en nordisk konkurranse av denne skalaen er virkelig utrolig og styrkende opplevelse.

Juryens begrunnelse:

«Vinneren av Nordic Avant-garde Hairdresser of the Year fant en måte å skape en morsom avant-garde med en bærekraftig og fremtidsrettet tankegang. Utførelsen var eksepsjonell med en vakker, kreativ tone».

Det vises tydelig i juryens begrunnelse av de var imponerte over Harri sin måte å skape bærekraftig hårkunst på.

– Det er ikke nok å bare være teknisk dyktig eller å kunne beherske kunsten. Bak alt jeg gjør finnes det vesentlige spørsmålet om hvorfor? Og en historie! Akkurat nå er de mest akutte problemene økologi og resirkulering. Det er nødvendig med en kritisk holdning til vårt forbruk. Det er disse praktiske og ideologiske synspunkter som ligger bak mitt prisbelønte arbeid.

Måten Harri skapte sin look på var helt klart noe uten om det vanlige.

– Mitt utgangspunkt var en gammel fargekatalog fra Wella. Sjefen min skulle kaste den, som jeg ikke hadde samvittighet til. Så jeg demonterte alle brikkene og satt dem sammen til en ny skinnende nordlys / metallic-aktig montering.

Den bærekraftige tankegangen var den røde tråden gjennom hele looken. Harri ga et nytt liv til gamle, hårforlengelser fra kunder som skulle kastes og tonet dem i forskjellige farger. Til og med modellens antrekk var kjøpt brukt.

Å bruke gammelt materiale er ingen snarvei for å skape ekstravagant resultat.

– Den siste frisyren krevde 7,5 timer til å knyte knuter i håret. Og deretter to timer å fjerne dem. Min partner og assistent, Joni, var veldig tålmodig og min modell hadde en veldig profesjonell attitude under hele denne utrolige hektiske prosessen.

ANNONSE